Nieuws

Maarsen Groep selecteert MVRDV
20 februari 2018

Maarsen Groep selecteert MVRDV voor ontwikkeling 50.000 m2 mixed-use project Weenapoint in Rotterdam Central District.

De komende jaren ontwikkelt Maarsen Groep een gemengd kantoor-, woon- en commercieel programma, als derde fase van de transformatie van het voormalige Weenapoint complex in Rotterdam Central District. MVRDV is na een ontwerpwedstrijd als architect geselecteerd voor het ontwerp van deze hoogwaardige binnenstedelijke ontwikkeling.

Monique Maarsen: “Met de keuze voor MVRDV kiezen wij voor een stoer en helder plan dat goed past in zijn omgeving. Het feit dat de verschillende functies binnen het plan een eigen en herkenbare identiteit hebben zien wij als een grote kwaliteit. Dit ontwerp vormt het sluitstuk dat samen met FIRST en Premier Suites & Offices de transformatie van Weenapoint compleet maakt. Een prachtig ontwerp dat op zichzelf straalt en een eigentijdse vertaling is van het Rotterdams modernisme.”

De afgelopen jaren is het Weenapoint complex in fases getransformeerd. Met de realisatie van de nieuwe hoofdkantoren van Nauta Dutilh en Robeco in FIRST Rotterdam is in 2016 de eerste fase van de transformatie voltooid. De herontwikkeling van Weena 750 tot Premier Suites & Offices, de herinrichting van de binnentuin en de renovatie van het monumentale Koepelgebouw zijn aansluitend in 2017 opgeleverd. In de derde fase zal het bestaande gebouw aan het Kruisplein worden gesloopt ten behoeve van het plan van MVRDV, dat circa 50.000 m2 aan hoogwaardig stedelijk programma bevat. De locatie ligt pal tegenover het nieuwe Rotterdam Centraal Station en vormt een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het Rotterdam Central District (RCD) tot een gebied met internationale allure.

De verschillende programmaonderdelen krijgen allen een eigen volume en positie waardoor het complex een heldere expressie krijgt. Het ontwerp voorziet in hoogwaardige kantoorruimte langs het Kruisplein met een transparante plint met winkels en horeca die gekarakteriseerd wordt door grote omlijste glaspartijen. Daarboven vormen twee torens hoogteaccenten die de stadsentree begeleiden.
Het programma zal circa 17.000 m2 kantoren bevatten en 200 tot 300 woningen. Het project moet medio 2022 klaar zijn.

“Weenapoint is een binnenstedelijke locatie met grote dichtheid recht tegenover het station. Ons ontwerp voegt een eenvoudig maar sterk karakter toe aan de stadsentree van Rotterdam. We hebben gekozen voor een architectuur die refereert aan de wederopbouw en past bij bestaande gebouwen als het Groothandelsgebouw en FIRST”, zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. Bijzondere aandacht is er voor de plint: “De begane grond en eerste verdiepingen hebben een open karakter en gaan van het Kruisplein weer een levendig stuk stad te maken.”

De torens van het nieuwe project hebben sparingen op verschillende hoogtes die zorgen voor voldoende zonlicht op straatniveau aan het Kruisplein. Naast een precieze stedenbouwkundige aansluiting heeft MVRDV ook veel aandacht gegeven aan de hoge duurzaamheidsambitie van het complex. Een belangrijke schakel in het ontwerp is het overdekte plein in het hart van het gebouw dat de verbinding maakt tussen de groene binnentuin van Weenapoint en de straat.

Maarsen Groep
Ton Boon
Tel: 020 540 7400
E-mail: info@maarsengroep.nl

MVRDV
Isabel Pagel
Tel: 010 477 2860
E-mail: PR@mvrdv.com
Website: www.mvrdv.nl

 

Naar alle nieuwsberichten >>